Karakargalar ve Maya’nın Ağacı

5, 6 ve 7. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Gökçe Ateş Aytuğ’un Maya’nın Ağacı adlı romanındaki mahalle yaşamı, iletişim, dayanışma, doğa ve özgürlükler gibi temalar işleniyor.

Günlerim Kitap” geleceğin okumayla aydınlanacağına inanan iki farklı okuldan dört öğretmenin sürdürdüğü özgün bir projedir. Maya’nın Ağacı, ekip olarak yaratıcı okuma uygulamaları geliştirdiğimiz beşinci kitap. Daha önce olduğu gibi bu çalışmanın etkinliklerini de iki farklı okulda ortaklaşa gerçekleştirdik.

5, 6 ve 7. sınıflar düzeyindeki 200 öğrencinin katılımıyla dört haftalık bir çalışma süreci geçirdik. Doğanın acımasızca katledildiği, bir ağacı sevmenin ve ona sahip çıkmanın eksikliğini hissettiğimiz bu çağda öğrencilerimizle ağaç sevdasının peşine düştük. Kitapla öğrencilerimiz arasında bağ kurabilmek için okuma süresi boyunca yanlarında taşıyabilecekleri, karakarga sembolü basılı rozetler hazırladık. Karakargalar romanda fıstık çamını koruyorlardı, biz de kargaların bu çabasına destek olmak istedik.

Çalışmaya başlamadan önce, öğrencilerin merak duygusunu daha da uyandırmak için gunlerimkitap Instagram adresimizde beşinci kitabımızın ne olabileceğine dair bir video paylaştık. Sonra da seçtiğimiz kitabı açıkladık.

“Ağacımı Keşfediyorum” etkinliğimizde öğrencilerimizle birlikte okullarımızın bahçesinde bulunan ağaçları saydık. Her gün gördükleri, ama fark etmedikleri ağaçlara karşı bir hassasiyet ve farkındalık oluşturmayı amaçladık. Bir okulumuzda 99, diğerinde 34 ağaç sayıldı.

Sıra, kitabı öğrencilerle buluşturmaya geldiğinde, bunu doğanın içinde yapabilmeyi istedik ve buluşma yeri olarak Mudanya’nın Mütareke Meydanı’ndaki ağaçların altını seçtik. Öğrencilerin coşkusu gerçekten görülmeye değerdi. Müzik öğretmenimizin gerçekleştirdiği dinleti eşliğinde kitabın ilk okumalarını meydanda hep birlikte yaptılar.

“Maya’nın Tabuları” adlı sınıf içi etkinliğimizde, kitapta geçen sözcüklerden yola çıkarak tabu kartları hazırladık. Öğrencilerin hem eğlendikleri hem de öğrendikleri bir etkinlik oldu. Romanda geçen “Kargalar adamlara gününü gösterdi,” haber cümlesi, bize başka bir çalışma için ilham verdi. “Karakarga TV: Son Dakika” etkinliğimizde öğrenciler, metni ve kurgusu tamamen kendilerine ait olan son dakika haberleri oluşturdular. Olanak tanıdığımızda, ne kadar yaratıcı ve özgüvenli olabileceklerini gördük.

Ağaçların dilinden konuşabilmek…

Romanda Maya ve mahalleli, fıstıkçamı kesilmesin diye onu süslüyorlardı. Biz de “Kuşlara Yuva Olalım ve Ağacım Şenlendi” etkinliğinde, okulun bahçesinde bulunan ağaçları, öğrencilerin kendi ürettikleri el yapımı süslerle şenlendirdik. Kendi yaptıkları kuş yuvalarını boyadılar ve ağaçlara astılar. Oldukça güzel görüntüler ortaya çıktı. Fıstıkçamı kitapta, “Beni kesmeyin!” diye isyan ediyordu. Biz de öğrencilerimizden birer akrostiş şiir yazmalarını istedik. Bu şiirlerle ağaçların dilinden konuşmayı ve ses çıkarmayı deneyimlediler.

Roman, bir ağacın kesilmemesi için verilen mücadelenin öyküsünü anlattığı için biz de Yalova’daki Yürüyen Köşk’ü ziyaret etmek ve Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak istedik. Tek bir ağacın dalları kesilmesin diye “yürütülen” köşkü ve 400 yıllık koca çınarı yerinde gördük. “Farklı ağaçlar farklı hayatlar demektir” diyerek, Yalova’da bulunan Karaca Arboretumu’nu ziyaret ettik. Öğrencilerimiz, ilk kez gördükleri ağaç türleri karşısında heyecanlandılar, onlar hakında bilgi edindikleri için çok mutlu oldular. “Kadrajımda Doğa” etkinliği kapsamında, çevrelerinde bulunan ilginç ağaçların fotoğraflarını çekmelerini istedik.

“Fidanım Büyüyor” adımında, öğrencilerimizle birlikte okullarımızın bahçesine fidanlar diktik. Hem doğaya can verdiler, hem de kitabımızın söylemini somutlaştırmış oldular. Kitabın içinde geçen bir şiiri, tanıdık melodilerle şarkıya dönüştürdüler.

Son olarak, yazarımızı konuk edeceğimiz salonu hazırladık. Öğrencilerimiz ortaya çıkardıkları ürünleri burada sergilediler, şiirleri kapılara astılar, çekmiş oldukları fotoğrafları mini bir sergide sundular. Maya’nın ağacı da sahnedeydi. Bu atmosferin yaratıcısı olan öğrencilerimiz, yazar Gökçe Ateş Aytuğ’la duygu dolu bir buluşma gerçekleştirdiler, sohbet ettiler. Hem öğrencilerimiz hem de bizim için çok özel bir deneyimdi.