KEÇİ 9 – YAZ 2018

28
May

Nasıl Geçer Katuna’da Dokuz Ay ?

7. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Osman Şahin’in Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı Katuna’da Dokuz Ay adlı romanındaki empati, cesaret, farklı kültürler ve coğrafyalar gibi temalar işleniyor. PINAR BAYSAL Yaratıcı okuma uygulamamızı, 7. sınıftaki yedi şubemizle, dokuz haftada gerçekleştirdik. Osman Şahin’in Katuna’da Dokuz Ay adlı romanını seçmemizin en önemli nedeni, öğrencilerimizin gerçek hayatla tanışmalarını, gerçeği gözlemlemelerini istememizdi. Sadece İstanbul’u değil, ülkelerinde belki de devamı için…

28
May

Benim Babam Nasıl Adam ?

5, 6 ve 7. sınıflarla okul çapında gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Ömer Açık’ın Benim Babam Ömür Adam adlı romanındaki sorumluluk, deyimler, aile ve oyun gibi temalar işleniyor. ENGİN TUTLU Yazar Ömer Açık’ın Benim Babam Ömür Adam adlı romanını işlediğimiz yaratıcı okuma uygulamamıza 340 öğrenci katıldı. Uygulama süremiz dört haftaydı ve bunun iki haftasını okumaya ayırdık. Projeyi dört öğretmen birlikte yürüttük. Neden bu kitabı devamı için…

28
May

Uzakta Bir İstanbul Masalı

9. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Mine Soysal’ın İstanbul Masalı adlı anlatısı ile gençlik romanı Uzakta’daki İstanbul dokusu, farklı temalar ve yaklaşımlarla işleniyor. ERMAN KARADAN Sekiz aylık yaratıcı okuma uygulamamıza 9. sınıf öğrencilerini ve kültür edebiyat kulüplerimizi dahil ettik. Çalışmalara yaklaşık 80 öğrenci katıldı. Bazı öğrenciler bütün çalışmalara, bazıları da sadece istedikleri çalışmalara katıldı. Mine Soysal’ın İstanbul Masalı ve Uzakta adlı kitapları üzerine devamı için…

28
May

Bir Sınıf Dolusu Bulutlara Şiir Yazan Çocuk

5. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Behiç Ak’ın Bulutlara Şiir Yazan Çocuk romanındaki şiir yazma, sanat, dil ve farklılıklara saygı gibi pek çok önemli tema işleniyor. SERKAN GÜLPINAR 29 öğrencimle, 10 haftaya yayılan bir süreçte, Behiç Ak’ın Bulutlara Şiir Yazan Çocuk adlı romanını inceledik. Bu kitabı seçmemizin ilk nedeni, adından anlatımına, kapağından iç desenlerine kadar tipik bir Behiç Ak eseri olmasıydı. İkinci neden, devamı için…

28
May

Edebiyatın Umut Sokakları

Çocukların okul ve sokak hallerini, hayatın acıtıcı gerçekleriyle harmanlayıp, gizem ve mizah dolu üslubuyla öyküleştiren Gülsevin Kıral, çocuk edebiyatı yoluyla sevgi, dayanışma ve barış dili kurmanın olanaklarını anlatıyor. Afrika’daki pek çok toplumda kabul gören Ubuntu anlayışını temsil eden görseli internet aramalarında görmek mümkün. Ubuntu, “başkalarına karşı insanlık” anlamına geliyor. İnsan olabilmemiz için diğerlerine ihtiyacımız var ve insanlığımızı ancak karşımızdakinin yansımasında bulabiliriz. Ubuntu, toplumdaki bireyler devamı için…

28
May

Özgür Çocuk Edebiyatı Mümkün mü?

Yazar ve yayıncı Mine Soysal, uzman klinik psikolog, pedagog İnci Vural ve blogcuanne.com adlı bloğuyla tanınan ebeveyn, yazar Elif Doğan, çocuk edebiyatı ve okurlarının özgürleşme olasılıklarını tartışıyor. Mine Soysal: Yazar ve yayıncı kimliğimle, öncelikle vurgulamak istediğim birkaç temel nokta var. Birincisi; edebiyat kitaplarıyla eğitsel amaçlı kitapların birbiriyle karıştırılmaması gerektiği. Bizim konumuz, çocuk ve gençlik edebiyatı kitapları, yani edebiyat kitapları. Bir devamı için…

28
May

Yaşam İçin Eğitim: Niçin ve Nasıl ?

Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Direktörü, eğitim uzmanı, analist Batuhan Aydagül, 20 yılı aşkın deneyimiyle, eğitim sistemimizin bugününe ve yarınına ışık tutacak gözlem ve görüşlerini paylaşıyor. “İyi insan yetiştirmek” ifadesinin altını çizerek başlamak istiyorum. Çünkü, insanlık 20. yüzyılın sonuna geldiğinde, çok önemli bir soruyu net olarak cevaplayamadığını fark etti. “Çocuklarımızı niçin okula gönderiyoruz, niçin eğitim istiyoruz ?” sorusuydu bu. devamı için…

28
May

Bir Hayat Ekseni: Edebiyat

2015 Yunus Nadi Öykü Ödülü sahibi, çağdaş edebiyatımızın dikkati çeken ismi Gaye Boralıoğlu, her yaştan insanın yaşamında edebiyatı deneyimleme ihtiyacına ilişkin gözlemlerini paylaşıyor; “Neden yazıyorum?” sorusunun peşine düşüyor. İlk kitabı çıkan bir yazar da olsa, dünyaca ünlü bir romancı da olsa, istisnasız her yazara sorulan bir soru var: Neden yazıyorsunuz ? Bu öldürücü soru, her nedense başka sanat alanlarında ürün veren devamı için…

28
May

Dijital İletişimde Bağımlılıktan Mucizelere…

İletişim ve sosyal medya konularında dünyanın önde gelen uzmanlarından, Next Academy Başkanı Levent Erden, geleceğin dijital dünyasının kapılarını eğitimciler için araladı. Bugün herkes, geleceği merak ediyor ve geleceğin nasıl olacağını öğrenmeye çalışıyor. Sahiden, gelecekte ne olacak? Önce, 1890-1990 arasındaki 100 yıllık dilime bakalım: İnsanlar 2000 yılında, yani bugünden 18 yıl önce neler olacak diye öngörülerde bulunmuş. Acayip kıyafetlerle tekil olarak devamı için…

28
May

Edebiyatın derin hafızasında…

Dört yılı geride bırakan e-dergi Keçi, “inadına edebiyat” diyerek çıktığı yolda 9. sayısıyla yaza merhaba diyor. Her sayıda olduğu gibi yine özel bir içerik takdim ediyor okurlarına. 40’a yakın ilden, 500’den fazla öğretmen, eğitim yöneticisi, akademisyen ve kütüphanecinin katıldığı 11. Eğitimde Edebiyat Semineri’nden süzülen “eğitimde edebiyat” arşivi YAZ 2018 sayısında. Yeni sayıda; Kadeş Savaşı’ndan 1968 Fransa’sına, Nazi toplama kamplarından Turist devamı için…