Ustaların gözünden genç öykücü adayları…

Ustaların gözünden genç öykücü adayları…

Keçi, 2011 yılından bu yana yurt çapında düzenlenen ve ilkgençlik çağındaki öğrencileri öykü yazmaya davet eden Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın seçici kurullarında yer almış usta edebiyatçıların yarışmaya ilişkin görüşlerine yer veriyor.

Necati Tosuner 2011 ve 2012 seçici kurul üyesi

İyi ki Zeynep Cemali Öykü Yarışması var! Yazmak. Yazmanın sevindirici bir şey oluşunu çocuğa yaşatmak. Oyun. Yarışmaya katılmanın önemini, okulda yapılacak deneme çalışmalarıyla öğrenciye göstermek. Katılım. Bu çalışmalarda yaşanılan deneyimle, katılımın kendisinin bir başarı olduğunu duyumsatmak. Başarı. Birlikte başarmaktan sevinç duymanın tadına varmak. Meyvesigüzelfidanları bugünden…

Hacer Kılcıoğlu 2012 seçici kurul üyesi

2012 yılıydı. Sevgili editörüm Müren Beykan’dan bir telefon aldım. Günışığı Kitaplığı’nın her yıl çocuklar için düzenlediği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nda jüri üyesi olmayı kabul eder miydim? Elbette. Elbette. Elbette. Telefonu kapattığımda, sevinçliydim. Yaşamına yetişemediğim sevgili Zeynep Cemali’nin o güzelim kitaplarının, çocukların kalbinde ne kadar önemli bir yer kapladığını çok iyi biliyordum. Yayınevim Günışığı’nın bu yarışmaya ne denli emek verdiğini de…

Hacer Kılcıoğlu 2012 seçici kurul üyesi

2012 yılıydı. Sevgili editörüm Müren Beykan’dan bir telefon aldım. Günışığı Kitaplığı’nın her yıl çocuklar için düzenlediği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nda jüri üyesi olmayı kabul eder miydim? Elbette. Elbette. Elbette. Telefonu kapattığımda, sevinçliydim. Yaşamına yetişemediğim sevgili Zeynep Cemali’nin o güzelim kitaplarının, çocukların kalbinde ne kadar önemli bir yer kapladığını çok iyi biliyordum. Yayınevim Günışığı’nın bu yarışmaya ne denli emek verdiğini de…

Mavisel Yener 2014 seçici kurul üyesi

Seçici kurulunda görev yapma sevincini yaşadığım Zeynep Cemali Öykü Yarışması, Günışığı Kitaplığı’nın değerbilirliğinin kanıtlarından biridir. Zeynep Cemali gibi bir yazın ustasının adına verilen bu ödül, nice çocuğa ışık oluyor, olacak… Bu yarışma, okuma ve yazma kültürü açısından katılımcılarına pek çok kapı açıyor. Her yıl farklı bir teması olan yarışmanın çocuk ve gençlik edebiyatımızın gelişmesine de katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Zeynep Cemali Öykü Yarışması ile öykü yazmaya adım atmış, yüreklendirilmiş çocukların pek çoğunu ileride yazar olarak, çağdaş sanatın temsilcileri olarak görecek, yapıtlarına tanıklık edeceğiz. Okuyan / okutan öğretmenlerin de yarışmaya sahip çıkması, amaca ulaşmada büyük etken olacaktır. Bu yarışmanın tek kazananı vardır: Ülkemiz. Desteklemek hepimizin sorumluluğudur.

ustalarn göznden görsel 2Prof. Dr. Sedat Sever 2014 seçici kurul üyesi

Çocuklarının öykü, şiir, roman yazdığı, okuduğu bir toplumun duygu ve düşünce evrenini; insana, yaşama, doğaya yönelik duyarlıklarla örebileceğine inananlardanım. Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın da çocukları kendi duygu ve düşünce birikimlerinin kılavuzluğunda, insana ulaştıracak, onunla buluşturacak bir kanat olduğunu düşünüyorum. Biliyorum ki, sevgili çocuklar, gençler o kanattan yararlanarak nice düşsel ve düşünsel serüvene çıkacaklar. Her kanat çırpışta da kendilerine ulaşacaklar… Yaz boyunca pek çok çocuğun pek çok öyküsünü okuduk. Hepsi çok kıymetliydi, ama biz jüri üyeleri bu güzel öykülerin arasından seçme yapmak zorundaydık. İlk üç; Beyza, Bilge ve Ceren kazanan çocuklarımız oldular. Ama bence tüm çocuklar kazanandı. Edebiyata gönül vermişler, çok okumuşlar, biriktirdiklerini yazmışlar, en en önemlisi, yazdıklarını paylaşma adına bir yarışmaya katılma cesaretini göstermişlerdi. Yaşasın edebiyat! Çok yaşasın çocuk edebiyatı…

Gülsüm Cengiz 2013 seçici kurul üyesi

Konusu “arkadaşlık” olan 2013 yılı yarışmasının seçici kurulunda yer aldım ve bu benim için dev ilginç bir deneyim oldu. Yarışmaya Türkiye’nin çeşitli kentlerinden ve okullarından çok sayıda öykü gelmişti. Bu, yayınevinin yarışmayı duyurmadaki başarısının yanı sıra, çocukların ve gençlerin yazarak kendilerini ifade etme konusunda ne kadar istekli olduklarının da bir göstergesiydi. Günümüz gençlerinin ruhsal durumuna ve davranışlarına ilişkin ipuçları veren öyküleri okurken, çocukların ve gençlerin kendilerini çevreleyen dünyaya bağlı olarak geçirdikleri değişime de tanıklık ettim. Yetişkinler için yazdığım kitaplarımın yanı sıra, çocuklar ve gençler için de yazan bir yazar olarak bu tanıklık benim için çok önemli. Çocukların ve gençlerin, bir yazarın bir cümlesinden yola çıkarak yaşam üzerine düşünüp, bu düşüncelerini yaratıcılıkla yoğurarak kurguladıkları öyküyle kendilerini ifade etmelerinin; ebeveynlerinin, eğitimcilerin, özetle biz yetişkinlerin günümüz çocuklarını, gençlerini tanıma, anlama doğrultusunda önemli bir işlevi olduğunu düşünüyorum.

Süleyman Bulut 2012 seçici kurul üyesi

Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın önemini ben şurada görüyorum; kısa ve öz:

Önce bir dikkat çekme: Düşündüğünü yazmakla, yazarak düşünmek iki farklı disiplindir. Öykü ve diğer edebiyat türleri ise – sanılanın aksine – düşündüğünü yazmak değil, yazarak düşünmenin formlarından biridir.

Bir dikkat daha: Yazarak düşünmek, ancak ve ancak yazarak edinilebilen bir disiplin. Zeynep Cemali Öykü Yarışması, çocukların yazarak düşünme disipliniyle erkenden tanışmasını sağlıyor. Yarışmanın sonuçları, katılan çocuklar arasından ilerde yazarlar çıkar mı çıkmaz mı, o kadar önemli değil bence. Önemli olan epey bir çocuğun erken yaşlarda, Zeynep Cemali Öykü Yarışması aracılığıyla yazarak düşünme disipliniyle tanışıyor olmaları. Türkiye çapında tanışıyor olmaları.

Bir önemli nokta da şu: Ülkemizde, parlak işlerin kısa ömürlü olması kuralını yıkan, devamlılık adına, kalıcılaşma adına umut veren bir yarışma.

Müren Beykan Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı

Beş yıldır her yaz girişinde gençlerin yazdığı öykülerle esrik, okuyor okuyoruz. Sevinç duyuyoruz: İlkgençliğin zor yıllarından geçmekte olan çocuklarımız kurgu öyküler yazmakta şaşırtıcı bir heves gösteriyor. Gururlanıyoruz: Ülkemizin hemen her köşesinde, öykü düşünen, öykü yazıp öykü konuşan çok sayıda gencimiz var, onları yüreklendiren çok sayıda öğretmen var. Umut doluyoruz: Yarınlarda edebiyat bayrağını yükseltecek gençler yetişiyor bu topraklarda. Günışığı Kitaplığı, bu bayrağı yüksekte dalgalandırma azmine, gençlerin hevesini yönlendirmeye bir parça olsun katkıda bulunma hayalini de ekledi.

Edebiyat da, öykülere bulanmak da; düşünen, duygu ve düşüncelerini özgüvenle ifade eden, hak ve özgürlüklerin savunucusu gençlerin yetişmesini tek başına sağlayamaz, ama gençliğin hamuruna öyle efsunlu bir maya katar ki, has insana vesile olur. İşte bizler de, barışını yitirmiş şu dünyada, gençliğe öyküler yoluyla yüreklerini işaret etmekte ısrarcıyız. Zeynep Cemali Öykü Yarışması bu yıl “cesaret” dedi, gelecek yıl “adalet” diyecek.