Ortaokul genelinde gerçekleştirilen uygulamada, Gülsevin Kıral’ın Umut Sokağı Çocukları adlı romanından yola çıkılarak göç ve göçmenlik, iletişim, komşuluk gibi temalar işleniyor. Gülsevin Kıral’ın Umut Sokağı Çocukları adlı kitabıyla gerçekleştirdiğimiz yaratıcı okuma uygulamasını, 5, 6, 7 ve 8. sınıflardan 26 öğrenciyle birlikte yaklaşık 5 hafta sürdürdük. Projemize başlarken, bir kitabın bizi uzaya, yerin yedi kat altına, olmayan bir ülkeye götürebileceğine inandık. devamı için…
Lise genelinde gerçekleştirilen uygulamada, İshak Reyna’nın derlediği Gece Uçuşları adlı seçki kitabından yola çıkılarak şiir, dil, şairler ve akımlar gibi birçok tema işleniyor. Hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflardaki 88 öğrenciyle sürdürdüğümüz yaratıcı okuma uygulamamız yaklaşık 8 hafta sürdü. Çalışmamızı, İshak Reyna’nın derlediği Gece Uçuşları adlı şiir seçkisinden yola çıkarak gerçekleştirdik. Çalışmamız için bir şiir seçkisini seçme nedenimiz, geçen yıl devamı için…
İlkokul 2. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Karin Karakaşlı’nın Uçan Kız Volante adlı öyküsünden yola çıkarak ulaşım, vatandaşlık, dil öğrenmek, aileyle iletişim gibi temalar işleniyor. 2. sınıflardaki 67 öğrenciyle sürdürdüğümüz yaratıcı okuma uygulamamız yaklaşık 4 hafta sürdü. Çalışmamızı, Karin Karakaşlı’nın yazdığı, Merve Atılgan’ın resimlediği Uçan Kız Volante adlı öyküden yola çıkarak gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine doğrudan katkı sağlaması, devamı için…
11. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Murat Yalçın’ın Oralı Olmamak adlı romanından yola çıkarak bellek, aile içi iletişim, haksızlığa uğramak, günlük tutmak gibi temalar işleniyor. Yaratıcı okuma uygulamamız yaklaşık 12 hafta sürdü. 11. sınıflardaki 30 öğrenciyle sürdürdüğümüz çalışmamızı, Murat Yalçın’ın Oralı Olmamak adlı kitabıyla gerçekleştirdik. Uygulamayı yaptığımız öğrencilerimin dersine daha önce hiç girmemiştim. Onlarla sadece pandemi dönemindeki uzaktan eğitim sürecinde, bilgisayar ekranlarından görüşebildik. devamı için…
2. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Betül Sayın’ın resimli öykü kitabı 5 Çocuk 5 İstanbul’daki İstanbul, tarih, keşfetmek ve uygarlıklar gibi temalar işleniyor. Yaratıcı okuma uygulamamız, 2. sınıflardaki 80 öğrenciyle yaklaşık dört hafta sürdü. Çalışmamızı, Betül Sayın’ın 2006 yılında Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu’nun
5, 6 ve 7. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Gökçe Ateş Aytuğ’un Maya’nın Ağacı adlı romanındaki mahalle yaşamı, iletişim, dayanışma, doğa ve özgürlükler gibi temalar işleniyor. “Günlerim Kitap” geleceğin okumayla aydınlanacağına inanan iki farklı okuldan dört öğretmenin sürdürdüğü
10. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Philip Reeve’in dünyaca ünlü 4 kitaplık dizisinin ilk kitabı Yürüyen Kentler’den yola çıkılarak gelecek, teknoloji, felsefe, bilimkurgu ve sinema gibi temalar işleniyor. Yürüyen Kentler’i Ege’de yürütmeyi hedeflediğimiz bu çalışmayı, İzmir, Manisa ve Muğla’daki
4. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Füsun Çetinel’in Çiko’nun Seçimi adlı romanından yola çıkılarak hayvan hakları, doğa sevgisi, arkadaşlık ve oyun gibi temalar işleniyor. Çalışmamızı 4. sınıftaki 15 öğrencimizle, dört haftalık bir süreçte gerçekleştirdik. Bir köy okulu olarak kendi
2. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, tüm dünyada milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisindeki temel kavramlar ve sorular, ailelerin katılımıyla işleniyor. Dizi, öğrencilerin olabilecek en erken yaşta felsefeyle tanışmaları, felsefeye ilgi duymaları ve bu ilgiyi aileleriyle paylaşmaları için zengin seçenekler sunuyordu. Öğrencilerim, normalde 4, 5 ve 6. sınıflara önerilen diziyi okumak için erken bir yaşta da olsalar, evde aileleriyle devamı için…
7. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Tolga Gümüşay’ın Geleceği Görme Ortaklığı adlı öykü kitabındaki çizgi roman, engelli yaşamı, oyun, müzik ve futbol gibi pek çok tema işleniyor. Yaratıcı okuma uygulamamızı, dört öğretmenden oluşan bir ekiple dört haftaya yayılan bir süreçte, 7. sınıflardan 58 öğrenciyle gerçekleştirdik. Ekip olarak, hayal kurmanın, düşünceleri farklı biçimlerde ifade etmenin önemine çok inanıyorduk. Tolga Gümüşay’ın Geleceği devamı için…