KEÇİ 11 – YAZ 2019

19
May

Edebiyatın peşi sıra denize…

“Keçiyolu”nun sözlük karşılığı “patika”. Sözcüğün kullanımını örnekleyen cümle ise Ömer Seyfettin’den: “İnce uzun dallı badem ağaçlarının alaca gölgeleri sahile inen keçiyoluna düşüyordu.” Evet, Keçi keçiyolundan sahile iniyor, yaz aylarına “merhaba” diyor. İnce uzun dallı badem ağaçlarının, öykülerin, romanların, okurların, yaratıcıların, kitaba emek verenlerin, edebiyatsever her öğretmen ve kütüphanecinin, kısacası tüm kitapseverlerin gölgesi düşüyor keçiyoluna… Edebiyatın peşi sıra sahile, denize iniyoruz devamı için…

19
May

Okulu dizelerle donatmak

1980 sonrası Türk şiirinin en önemli isimlerinden olan Haydar Ergülen, edebiyat birikimi ve her döneme etki eden üretkenliğiyle, konuşma başlığından esinlenerek kaleme aldığı yeni şiiriyle eğitimcilere sesleniyor.  Okulu Dizelerle Donatmak… İlk okulumuz sokaktı eskiden Evin kapısını açar, sokağa çıkardık. Şimdi okullarda, sokağın kapısını kapatıp sınıfın kapısını açıyoruz. Sokak doğal okulumuzdu; doğa okulu, tabiat okulu. Sokak güzellemesi yapmaya da gerek yoktu, devamı için…

19
May

Öykülerde saklı iletişim dili

Çağdaş edebiyatımızın her yaşa seslenebilen yazarlarından, Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi Neslihan Önderoğlu, gençlerle sınırsız bir iletişim evreninin öyküler aracılığıyla nasıl kurulabileceğini anlatıyor. Eğitim, öğrendiğimiz ama zamanla unuttuğumuz şeylerin bizde kalan tortusudur. Bütün öğrenim hayatımız boyunca, yani ilkokuldan üniversiteye kadar bize öğretilen şeylerin ne kadarını hatırlıyoruz? Ne kadarını gerçek ve günlük hayatımızda kullandık? Fizik formüllerini, trigonometriyi, matematiği −ki hayatın temelini devamı için…

19
May

Öğretmen, veli ve yazar üçgeninde eğitimde edebiyat

Eğitimde edebiyatın tartışıldığı söyleşide, Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni, yazar Mine Soysal’ın sorularını, yazar Irmak Zileli, ilkokul velisi bir edebiyatçı kimliğiyle; öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma çalışmalarıyla fark yaratan ortaokul Türkçe öğretmeni Nurlu Tutlu ve lise edebiyat öğretmeni Eser D. Özpalabıyıklar ise mesleki deneyimleriyle cevaplıyorlar. Mine Soysal: Bu geniş konuyu iki ana başlıkta inceleyeceğiz. Önce eğitimde edebiyatın belirleyici temel etkenlerini ana devamı için…

19
May

Edebiyat öğretmez!

Öykü, roman, deneme, anı gibi birçok türdeki kitaplarıyla sevilen, “Türkçe gönüllüsü” üretken yazar, deneyimli eğitimci Feyza Hepçilingirler, öğretmen meslektaşlarını edebiyat okumaya ve okutmaya davet ederek selamlıyor. Doğrudur; edebiyat öğretmez. Biz Türkçe ve edebiyat öğretmenleri, edebiyatın, öğretici kitaplardan ayrı tutulması gerektiğini vurgulamak için hep söyleriz bunu. Elbette öyledir. Savaş ve Barış’ı Rus-Fransız savaşını öğrenmek için okumayız. Romanı okuduğumuzda o savaşı da öğreniriz devamı için…

19
May

Dil estetiği ve eğitim felsefesi

Ülkemizin önde gelen edebiyat bilimcilerinden Prof. Dr. Onur Bilge Kula, edebiyatın ve felsefenin hammaddesi olan dili, dil felsefesinin sınırlarını ve eğitimde edebiyatı irdeliyor. Aydınlanma kavramına ilişkin yayımladığım dört kitaptan biri olan Türkiye’de Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri’nde Türkiye aydınlanmasını üç temel kavram bağlamında belirginleştirmeye çalıştım: yazınsal aydınlanma, düşünsel aydınlanma ve eğitsel aydınlanma. Bunların en önemlisi, hiç kuşkusuz Anadolu kültüründe sürekliliği ve devamı için…

19
May

Genç öykücünün öğretmeni olmak…

Gençlere dünyayı öykülerle anlama ve anlatabilme fırsatı sunan Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın proje başkanı Dr. Müren Beykan’ın sorularını, daha önce iki öğrencisi dereceye giren Türkçe öğretmeni Ayşe Özlem cevaplıyor.  Müren Beykan: Öyküleriyle de romanlarıyla da edebiyatımızda iz bırakan sevgili Zeynep Cemali’nin çocuklara güvenini, onlar için nasıl da tutkuyla yazdığını hep hatırlıyoruz. 6, 7 ve 8. sınıflar arasında düzenlediğimiz Zeynep Cemali devamı için…

19
May

Aileyle Çıtır Çıtır Felsefe

2. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, tüm dünyada milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisindeki temel kavramlar ve sorular, ailelerin katılımıyla işleniyor. Dizi, öğrencilerin olabilecek en erken yaşta felsefeyle tanışmaları, felsefeye ilgi duymaları ve bu ilgiyi aileleriyle paylaşmaları için zengin seçenekler sunuyordu. Öğrencilerim, normalde 4, 5 ve 6. sınıflara önerilen diziyi okumak için erken bir yaşta da olsalar, evde aileleriyle devamı için…

19
May

Geleceği görme ortakları

7. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Tolga Gümüşay’ın Geleceği Görme Ortaklığı adlı öykü kitabındaki çizgi roman, engelli yaşamı, oyun, müzik ve futbol gibi pek çok tema işleniyor. Yaratıcı okuma uygulamamızı, dört öğretmenden oluşan bir ekiple dört haftaya yayılan bir süreçte, 7. sınıflardan 58 öğrenciyle gerçekleştirdik. Ekip olarak, hayal kurmanın, düşünceleri farklı biçimlerde ifade etmenin önemine çok inanıyorduk. Tolga Gümüşay’ın Geleceği devamı için…

19
May

Soğuktan korkmayan kuşlar

3. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Zoran Drvenkar’ın epik öyküsü Soğuktan Korkmayan Tek Kuş’taki çevre, mevsimler, dünyamız, zaman ve felsefe gibi pek çok güncel tema işleniyor. “Soğuktan Korkmayan Kuşlar” adlı yaratıcı okuma uygulamamız altı hafta sürdü. 3. sınıflardaki 59 öğrenciyle sürdürdüğümüz çalışmamızı, Mine Kazmaoğlu’nun dilimize kazandırdığı Zoran Drvenkar’ın Soğuktan Korkmayan Tek Kuş kitabıyla gerçekleştirdik. Kitabı seçme nedenlerimizin başında, okuldaki diğer öğretmen arkadaşlarımız devamı için…