Uçan Kız Volante ile Hayal Dünyasında

İlkokul 2. sınıflarla gerçekleştirilen uygulamada, Karin Karakaşlı’nın Uçan Kız Volante adlı öyküsünden yola çıkarak ulaşım, vatandaşlık, dil öğrenmek, aileyle iletişim gibi temalar işleniyor.

2. sınıflardaki 67 öğrenciyle sürdürdüğümüz yaratıcı okuma uygulamamız yaklaşık 4 hafta sürdü. Çalışmamızı, Karin Karakaşlı’nın yazdığı, Merve Atılgan’ın resimlediği Uçan Kız Volante adlı öyküden yola çıkarak gerçekleştirdik.

Öğrencilerimizin eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine doğrudan katkı sağlaması, “kendimizi ifade etme yollarımız” temasıyla bağlantılı olması ve birçok MEB temasıyla da ilişkilendirilebilmesi, bu kitabı seçme nedenlerimizin başında geliyor. Bunların yanı sıra çocukların eğlenerek ve merak ederek okuyacağı bir öykü olması da çok önemliydi. Sadece sınıf öğretmenlerinin dahil olmadığı, okulumuzdaki pek çok branşla birlikte organize olduğumuz, disiplinlerarası bir uygulamaydı.

Altan Erkekli’nin sesinden kitaba tadımlık bir giriş…

Okuma sürecinden önce öğrencilerde merak uyandırmak istedik. Günışığı Kitaplığı Youtube kanalında yer alan Altan Erkekli’nin “Tadımlık Okumalar” köşesindeki okuma videosunu izleterek kitabın giriş bölümüne ilişkin merak ve heyecan uyandırdık. Hemen ardından, kitabın kapağı ve içindekiler bölümü üzerinde inceleme çalışmaları yaptırdık. 2. sınıflar, okuma süreçlerini henüz tamamlamadıkları için kitabın bölümlerine dair ufak hedefler vererek, grupça okumalar ve paylaşımlar yaparak onları okuma aşaması için motive etmeye çabaladık.

Sürecin genelini, öğrencilerimizin merak ettikleri noktalara ve sorularına göre şekillendirdik. Kitabın okunma sürecinin tamamlanmasını beklemeden etkinliklere başladık. “Deyimler ve Atasözleri” 2. sınıf kazanımlarımızda olmamasına rağmen, kitapta geçen deyim örneklerini fırsat olarak gördük. Bu konuda çok eğlenceli tartışmalar, resimlemeler ve tahminler çıktı ortaya.

Ana karakter Volante’nin öyküdeki iletişim vurgusunu rehber alarak, biz de öğrencilerimize “Dilini bilmediğin, seninle aynı dili konuşmayan biriyle karşılaşırsan nasıl iletişim kurarsın?” sorusunu sorduk. Beden dili, yazarak ya da çizerek iletişim gibi paylaşımlarda bulundular. Bilişim dersimizdeki Nearpod uygulamasını kullanarak emojiler tasarladılar. Kitaptan seçtikleri bir sahneyi pandomimle aktarmaya çalıştılar. Oldukça eğlenceli zaman geçirdiğimiz bir adımdı.

“Güvenli hayat” temamızı, havaalanında geçen bir öykü olduğu için “ulaşım” temasıyla ilintilendirdik. “Bir uçak biletinde hangi bilgiler olmalı?” sorusunu, önce araştırma yapmaları için sorduk. Sonra da, “Tek bir yere gitme şansınız olsaydı, nereye gitmek isterdiniz?” sorusuyla kendi biletlerini tasarlamalarını istedik. Çok güzel uçak biletleri çıktı ortaya. Bu biletleri tasarladıklarında, bilişim dersimizin de katkısıyla Google Earth kullanarak gitmek istedikleri şehirleri çevrimiçi olarak gezdiler.

Birçok eğitimcinin kullandığı ve rol içinde yazmanın en iyi örneklerinden olan RAFT tekniğini kullandık. Öğrencilerimiz, bu adımda, kitaptan seçtikleri bölümlerle ilgili karaktere bürünme, bul-getir oyunu, Haiku yazma ve kulaktan kulağa gibi çalışmalar yaptılar. Özellikle kulaktan kulağa aşaması oldukça ilginçti. Öğrencilerimiz, ailelerinden kitabı okumamış birine öyküyü istediği biçimde anlattı. Onu dinleyen velimiz de dersimize katılarak dinlediği şekilde kitabı anlatmaya çalıştı. Böylece, öğrencilerimiz de ailelerinin bu etkinliğe eğlenceli bir fikirle katılmalarını sağladılar.

Ulaşım temasıyla dolu dolu bir uygulama…

Çalışmanın bir noktasında öğrencilerimiz, “Bu kitap bir dizi mi? Devamı var mı?” diye sordu. Biz de, “Kitabın ikincisi olsa konusu ne olurdu? Nasıl bir kitap kapağı tasarlardınız?” diye sorduk. Çok ilginç ve güzel çizimlerle katıldılar. Uygulamamızın bir aşamasında, yazarımız Karin Karakaşlı’yla çevrimiçi bir söyleşi gerçekleştirdik. Tüm çizimlerini, ortaya çıkan ürünleri ve fikirlerini kendisiyle paylaştılar.

Kitabın “ulaşım” temasında başka neler yapabiliriz diye düşünürken öğrencilerimiz, “Acaba ben havaalanında kaybolsam ne yapardım? Ulaşım araçları neler? Havaalanları nasıl çalışır?” gibi sorular sormaya başladı. Biz de onları havaalanında çalışan bir uzmanla tanıştırdık. Akıllarına gelen tüm ulaşım temalı soruları kendisine sorarak cevaplar alabildiler.

Uygulamamızı tamamlamadan önce, geçirdikleri sürecin bütününü değerlendirmeleri için öğrencilerimizden oyunlar tasarlamalarını istedik. “Kızma Volante” gibi gerçek hayatta oynadıkları oyunlardan esinlenenler oldu. “Bil Bakalım Kim?” gibi kitabın en sevdikleri bölümünü ya da karakterini öne çıkaran oyunlar tasarlayanlar da oldu.

  Kütüphane derslerimizde, PYP öğrenen profilleriyle bağlantı kurarak, karakterlerin profil özelliklerini incelediler. Bu noktada, sıklıkla kullandığımız ve öğrencilere çok eğlenceli gelen “Yemek Menüsü Tekniği”ni kullandık.

Sanat dersimizde, atık malzemelerden kuklalar tasarlamak; laboratuvar dersimizde, renkler ve gökkuşağı oluşturma; spor dersimizde, spor yaparken kıyafet değiştirme oyunu; müzik dersimizde de şarkı besteleme ve seslendirme gibi çok renkli ve keyifli çalışmalarımız oldu. Son olarak, duygularla da bağlantı kurabildiğimiz bir kitap olduğu için rehberlik dersimiz aracılığıyla, öğrencilerimizin Volante ile benzer ve farklı yönlerini keşfetmelerini planladık.