Bizler, geleceğe emek verenler…
Ne ki artık sadece keçilerin yolu değil patikalar. Kitapların ortaya çıkmasına emek verenler, kitapları okurla buluşturanlar ve okurlar… küresel felaketler, güncel politikalar, ekonomik darboğaz, insan türünün tükenmek bilmeyen savaşları hepimize farklı patikalar sunuyor ve biz de onlarda ilerlemeye çalışıyoruz. Tıpkı keçiler gibi…
“Bu keşmekeşte, kulaklarımızın sağırlığından, gözlerimizin körlüğünden medet umarak yaşayamayız. Zamanın gücüne sırtımızı dayayıp olup bitenleri unutamayız. Bizler; yaratıcılığa, bilgiye, özgür düşünceye, kitaplara, geleceğe emek verenleriz, biz unutmayız!”
Keçi’nin KIŞ 2023 “eğitimde edebiyat” dosyasına, sevgili genel yayın yönetmenimiz Mine Soysal’ın sözlerini anımsatarak başlamak istedim. Peki, neden?
Haziran 2014’ten bu yana “inadına edebiyat” şiarıyla, Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği konferans ve seminerlerin özgün içeriğini siz değerli okurlara buradan ulaştırıyoruz. Zorlu patikalardan yürüyerek… Ne ki artık sadece keçilerin yolu değil patikalar. Kitapların ortaya çıkmasına emek verenler, kitapları okurla buluşturanlar ve okurlar… küresel felaketler, güncel politikalar, ekonomik darboğaz, insan türünün tükenmek bilmeyen savaşları hepimize farklı patikalar sunuyor ve biz de onlarda ilerlemeye çalışıyoruz. Tıpkı keçiler gibi…
Sevgili Soysal’ın dediği gibi, “geleceğe emek verenler” olarak unutamayız, unutarak yaşayamayız. Bellek oluşturmak, anlatmak, fotoğrafını çekmek, kaydetmek, unutulmamasını sağlamak ve geleceğin belleğini oluşturmak bizlerin işi. Keçi de 19 sayıdır bunu yapmaya çalışıyor, yapmaya da devam edecek.
Keçi’nin KIŞ 2023 “eğitimde edebiyat” dosyasında neler var, gelin birlikte bakalım…
Bu sonbaharda, Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen edebiyat gönüllüsü eğitimcilerin katıldığı 16. Eğitimde Edebiyat Semineri’nden arşiv niteliğinde bir içerik ortaya çıktı yine. Gün boyunca “eğitimde edebiyat” eksenindeki özgün içerikler, Cumhuriyet’in 100. yaşının renkleriyle ve coşkusuyla kuşandı.
Haydar Ergülen, Cumhuriyet’in 100 yılına 100 sevinçli cümle armağan etti. Yekta Kopan, okul koridorlarında dolanarak, edebiyat eğitiminin nasıl fark yarattığını paylaştı. İtalyan yazar Luigi Ballerini, çocuklukta edebiyatın ve okuma keyfinin kazanımlarını dillendirdi.
Mine Soysal ve eğitimci Osman Yetkin Özkan’ın okullarda edebiyat kitaplarının seçim kıstasları üzerine sohbetinde, eğitimde edebiyata dair çarpıcı notlar birikti. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Esra Ercan Bilgiç, çocuk hakları açısından dijital dünyanın çocuklar için risklerini ve fırsatlarını paylaştı. İletişim uzmanı Damla Özlüer, insanlığın ortak hikâyesi olan “iklimdaşlığa” vurgu yaptı ve “hikâyemizi değiştirme zamanı” çağrısında bulundu.
Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2023 Ödül Töreni’nde konuşan Proje Başkanı Dr. Müren Beykan, gençlerin yarışmaya yolladığı “sevinç” öykülerinde temanın işlenişine dair ilginç örnekler ve yansımalar paylaştı.
Keçi’nin 19. sayısı, tekrar tekrar dönüp okunacak, hatırlanacak, düşündürecek, yeni sorular sorduracak özgün içerikler sunuyor. İyi okumalar…