“Eğitimde edebiyat” ışığı Keçi’de yükseliyor!
Haziran 2014’ten bu yana “inadına edebiyat” diyerek, Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği konferans ve seminerlerin özgün içeriğini siz değerli okurlarımıza ulaştırıyoruz. 10 yıllık bir patikayı geride bırakan Keçi’nin yeni dosyasında yine eğitimin, edebiyatın, okurun, yazarın, kitabı doğru zamanda doğru biçimde okuruna ulaştırmaya çabalayan eğitimcinin ve yayıncının hikâyesi var. Patikanın kendisi kadar patikada karşımıza çıkan konular ve meseleler de zorlaşıyor. Anlamak, algılamak, sindirmek, paylaşmak ve üretmek giderek güçleşiyor. Söze kulak vererek, sözü saklayarak, sözlerin yolculuğuna tanıklık ederek, dahası tüm bu sözleri arşivleyerek çalışmaya, umut devşirmeye devam ediyoruz.
12 Ekim 2024’te Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen edebiyat gönüllüsü eğitimcilerin katıldığı 17. Eğitimde Edebiyat Semineri’nden yükselen arşiv niteliğindeki yepyeni bir içerik, Keçi’nin sayfalarında yerini alıyor. Keçi’nin KIŞ 2024 “eğitimde edebiyat” dosyasında neler var, birlikte bakalım…
Filozof İoanna Kuçuradi’nin sözleriyle başlıyor dosyamız. Felsefe eğitiminin, felsefe kavramının, etik ve erdem eğitiminin, bağlantıları görebilmenin olanaklarını ve tüm bunların hayata nasıl etki edebileceğini anlatıyor. Murathan Mungan, edebiyatla yoğrulmuş bir eğitim sisteminin insanı ve dünyayı nasıl değiştirebileceğini anlatıyor. Uzun bir yola, anlamlı bir hayale ortak ediyor herkesi.
Mine Soysal ve Burcu Aktaş, yıllardır abluka altında olan edebiyatı gölgeleyen yasaklamaları, müdahaleleri ve bunlara karşı mücadele yöntemlerini ele alıyorlar. Tolga Gümüşay, çocuklukta edebiyatın ve okuma keyfinin kazanımlarını öyküsel bir dille anlatırken, Serhan Ada da Borges ve Manguel’in ışığında kitabın, sansürün ve düşüncenin tarihine dair notlar düşüyor.
Buket Sönmez, yeni müfredat tartışmalarının ötesinde, öğretmenin iyi olma halinin önemine ve bu yolda açılan umut ve dayanışma olanaklarına dikkat çekiyor. Akgün İlhan, çocuklarla ve gençlerle su yönetimini konuşabilmemiz ve birlikte mücadele verebilmemiz için etkili ipuçları paylaşıyor. Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2024 Ödül Töreni’nde konuşan Proje Başkanı Dr. Müren Beykan, gençlerin yazdığı “macera” öykülerinden yansıyanları ve temanın gençlerin zihnindeki yansımasını aktarıyor.
Keçi’nin 20. sayısı, tekrar tekrar dönüp okunacak, hatırlanacak, düşündürecek, yeni sorular sorduracak özgün bir içerik havuzu sunuyor. “Eğitimde edebiyat” ışığı yükselsin, daha çok edebiyat gönüllüsüne sözümüzü ulaştırsın diye… İyi okumalar.