Zor zamanların uzaygemisi, edebiyat!

Zamanın ötesine geçmemizi sağlayan “Geleceğe Dönüş” üçlemesinin 1985’te çekilen ilk filminin son sahnesinde çatlak bilimci Emmet Brown, yoldaşı Marty’ye arabada şunu der: “Yol mu? Gideceğimiz yerde yola ihtiyacımız olmayacak.”

Edebiyat, en zor zamanlarımızda bizi dünyadan uzaklaştıran bir uzaygemisi, zamanın ötesine geçiren bir makine… İnsanlığın, evden çıkamadığı karantina sürecinde edebiyat ve sinema başta olmak üzere kültür sanat ürünlerine sıkı sıkı sarılması, dahası ilk uzay turistini göndermiş olması manidar değil mi?

E-dergimiz yola çıktığı 2014’ten bu yana kültür sanat ortamına etki eden zorlu koşullara rağmen, ortak konuları, ortak meseleleri ve yeni çözüm yollarını işlemeye devam etti. İlk günden bu yana “her şeye rağmen” ve “inadına edebiyat” şiarıyla yoluna devam eden Keçi’yi yine zorlu yollardan, patikalardan yürütüp, özgün bir içerikle siz sevgili okurlarımıza sunuyoruz.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin hemen öncesinde, ilkbaharın ilk günlerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen edebiyat gönüllüsü eğitimcilerin katıldığı 13. Eğitimde Edebiyat Semineri’nden taşan arşiv niteliğindeki içerik, Keçi’nin YAZ 2020 sayısında yer alıyor. Keçi, 13. sayısıyla yayın yolculuğundaki 6. yılı geride bıraktı.

Ahmet Mümtaz Taylan, çocukluk yıllarından ve çokyönlü sanat yolculuğundan süzdüğü deneyimiyle öğretmenlik mesleğine ve ülkemizdeki eğitim anlayışına ilişkin gözlemlerini Keçi’de paylaşıyor. Gülten Dayıoğlu, yarım asrı aşkın yazarlık verimiyle, öğretmenlikten edebiyata uzanan hikâyesinde birikenleri eğitimcilerle paylaşıyor.

Usta sanatçı Behiç Ak, Günışığı Kitaplığı editörü Müren Beykan’ın sorularını cevaplıyor; yazar ve editörü, yeni dünyanın edebiyat algısı ve yeni kuşakların okuma denklemi üzerine söyleşiyor. Mine Soysal, İshak Reyna ve Burcu Aktaş, edebiyat kitaplarını incelemek için eğitimcileri kolaylayacak ipuçları sunuyor.

Türkçe eğitim uzmanlarından Prof. Dr. Nermin Yazıcı, öğretmenin bir okur olarak edebiyatla etkileşim evrenine katkısı olabilecek öneriler sunuyor. Öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamalarını meslektaşlarına sunan dört öğretmenin hikâyesi de Keçi sayfalarında dolaşıyor.

9. Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın pandemi nedeniyle online gerçekleşen buluşmasının haberi ve iki günlük etkinlikten süzülen notlar da Keçi sayfalarında.

Keçi, yeni sayısında okurlarını, kitapların açtığı yoldan yürümeye davet ediyor.