Dünyadan Frankfurt 2014’e yansıyan yayıncılık gündemi
8-12 Ekim 2014 tarihinde düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarı’nın bu yılki Onur Konuğu ülkesi Finlandiya. Dünyanın en büyük kitap fuarı özelliğini taşıyan Frankfurt’ta geçtiğimiz yıl 102 ülkeden 7275 stant yer almıştı. Keçi, fuara az bir süre kala, dünyada yayıncılık sektöründe yaşanan son gelişmeleri ve öne çıkanları sizler için derledi.
Amazon herkese karşı mı?
Bu yıl ABD’deki en önemli yayıncılık olayı amazon.com ile Hachette Grubu’nun kamusal savaşıydı. Seattle’ın online perakendecisi Amazon, Fransız yayıncılık grubunu e-kitap satış koşullarında ve daha pek çok konuda köşeye sıkıştırmakla suçlandı. Pazarlıklarla ilgili gerçekler tam olarak bilinmemekle birlikte, Hachette’in Amazon’la karşı karşıya gelen tek yayıncı olmaması dikkate değer. Almanya’nın büyük yayın gruplarından Bonnier’le de sorunlar yaşayan Amazon’un gerçekleştirmeye çalıştığı sözleşme reformlarında Penguin, Random House, HarperCollins, Simon & Schuster ve Mac Millan gibi Pazar lideri olmayan büyük yayınevlerini deneme tahtası olarak kullandığı ve sorunlar yaşadığı biliniyor. Bu büyük yayınevlerinin Amazon’un taleplerine boyun eğmesi, tüm dünyadaki yayıncılarda domino taşı etkisi yaratabilir.
Latin Amerika’da dijitalin yükselişi!
Dünya genelinde 500 milyon konuşanıyla İspanyolca, e-kitap satışları için büyük bir potansiyel. Ancak bu pazardaki patlama İspanya’da değil, ABD’deki Hispanik okurlarca gerçekleştirildi. ABD ve Güney Amerika’da İspanyolca e-kitap pazarının gelişeceği düşünülüyor. Bu nedenle Kolombiya, Meksika, Arjantin, Şili ve ABD’deki yayıncıların daha kapsamlı e-kitap projeleri geliştirdiği haberleri geliyor.
Almanya’da yükselen kitaplıklar
Avrupa’nın ana kitap pazarı Almanya’da neler olduğuna bakmadan, Avrupa’yı tartışmak olanaksız. Almanlar kitap kurdu olmaya devam ediyorlar. 2013’te Almanlar’ın 50 gözde hobisi içinde kitap okumak 11. sıradaydı. Araştırma portalı statista.com’a göre 13,1 milyon Alman haftada en az bir kitap okuyor. Almanya’da 2012 satışlarının yalnızca %2,5’u e-kitap formatında. Bir önceki yıl bu oran %0,8’di. Ancak bu durum da hızla değişiyor. Almanya, e kitap satışlarında en büyük yıllık artışa sahip ülke. Ülkede 2012’ye kıyasla, 2013’te e-kitap pazarı iki katına çıkarak %5’e yükseldi.
* Bu yazı Publishing Perspectives dergisinin Eylül 2014’te yayımlanan Frankfurt Kitap Fuarı sayısından alınmıştır.