KEÇİ ÖZEL SAYI 2014

30
Eyl

Öykü öykü

Edebiyatımızın usta öykücüsü Cemil Kavukçu, öykünün evreninde okur ve yazarın çıktığı yolculuğu anlatıyor. Öykü ustası, genç öykücülere önemli ipuçları ve öneriler armağan ediyor. Bir öyküyü bize sevdiren; sözcüklerin gücüyle oluşan büyülü bir dünyanın kapısının aralanması ve önümüze açılan yolda yalnızca ona odaklanarak yürümemizdir. Yazarın gösterdiklerinin ardındakileri (yani sezdirdiklerini) görmeye başladığımızda öyküyü yeniden üretmekle kalmaz, kendi öykümüze doğru da yol almaya devamı için…

30
Eyl

Bir kaldıraç olarak felsefe ve edebiyat

Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Kurucusu ve Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu yöneticilerinden Prof. Dr. Betül Çotuksöken, eğitim, edebiyat ve felsefe arasındaki köprüleri farklı açılardan ele alıyor ve öğrenim sürecinde felsefi çabanın önemini vurguluyor. Jean Paul Sartre, Edebiyat Nedir? adlı kitabında, “Dil, kabuğumuz ve duyar alanımızdır; bizi başkalarına karşı korur ve onları bize tanıtır, duyularımızın uzantısıdır. Dil içinde tıpkı bedenimizdeki gibiyizdir; tıpkı devamı için…

30
Eyl

Kitap araba kazası gibi olur mu?

Gazeteci, yazar, şair Karin Karakaşlı, yaşamından ve yazarlık deneyiminden yola çıkarak doğru kitabın, doğru okurla, doğru zamanda buluşmasının önemini vurguluyor ve güzel bir dünya kurma yolunda edebiyatın katkısını tartışıyor. Edebiyata dair, “edebiyat yapmak” ve “edebiyat parçalamak” gibi yaygın deyişler vardır. Bu deyişlerin, içindeki “edebiyat” sözcüğüyle bağlantısını oldukça ironik bulmuşumdur. Aslında bütün yazarlar, “edebiyat yapmamak” noktasına gelerek ustalaşırlar tuhaf bir şekilde. devamı için…

30
Eyl

Dünyadan Frankfurt 2014’e yansıyan yayıncılık gündemi

8-12 Ekim 2014 tarihinde düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarı’nın bu yılki Onur Konuğu ülkesi Finlandiya. Dünyanın en büyük kitap fuarı özelliğini taşıyan Frankfurt’ta geçtiğimiz yıl 102 ülkeden 7275 stant yer almıştı. Keçi, fuara az bir süre kala, dünyada yayıncılık sektöründe yaşanan son gelişmeleri ve öne çıkanları sizler için derledi. Amazon herkese karşı mı? Bu yıl ABD’deki en önemli yayıncılık olayı amazon.com devamı için…

30
Eyl

Gencin edebiyatı

Çağdaş edebiyatımızın üç özgün kalemi gençlik edebiyatına üç farklı pencereden bakıyor; gençlik edebiyatının önemini ve gencin edebiyat gereksinimini dillendiriyor. Müge İplikçi Yetişkinler için epey kalem oynattık. Şimdi gençler için de yazıyoruz… Yazmak, benim açımdan farklı kategoriler içinde kalem oynatmak anlamına geliyor. Öncelikle kadınlar için yazmaya başlamıştım; bu, yeri geldiğinde çok eleştirildi. “Sadece kadınları anlatıyor, bu ne zaman yazar olacak?” şeklinde devamı için…

30
Eyl

Dilin ve gerçeğin zirvesinde, edebiyat!

Edebiyat eleştirmeni, yazar ve yayıncı Semih Gümüş, edebiyatın dönüştürücü bir güç olan dilsel yaratıcılığı barındırması; edebiyatın dilin doruk noktası olması; yazınsal dilin çokanlamlılığı, yeni nesil yazarların sorunları ve edebiyatın gerçekle ilişkisi üzerine deneyimlerini aktarıyor. Edebiyattan söz ederken yaratıcılık gündeme gelir. Edebiyat metinleri, yaratıcı metinlerdir ve onu ortaya çıkaran yazıdır. Edebiyattaki yaratıcılık, öteki alanların hiçbirinde olmayan bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle, devamı için…

30
Eyl

Çocuklar büyürken…

Gazeteci, yazar Zeynep Oral, edebiyat ve sanatın bireyin yaşamına nasıl dokunabildiğini, dünyaya dair hangi soruları sordurttuğunu ve nasıl “başka bir insan”a dönüştürdüğünü kendi yaşam ve yazarlık deneyimleriyle aktarıyor. Çocuklarım büyürken, bizimki hep “açık -ev”di. Bütün arkadaşları bizde toplanırdı. “Sahi Zeynep Teyze, bütün bu kitapları okudun mu?”, “Okudun da ne oldu?”, “Neye yaradı?” Bunlara benzer sorular birbirini izlerdi. Bir gün içlerinden devamı için…

30
Eyl

Dil içinde renkli gezintiler

Türkiye’nin sevilen dilbilimcilerinden, araştırmacı, yazar ve öğretim görevlisi Yusuf Çotuksöken, Türkçe’nin bugünkü durumuna, kullanımına, geçirdiği değişime yönelik derlediği ilginç örnekleri ve uzun yıllardan süzdüğü deneyimlerini eğitimcilerle paylaşıyor. Dilin birçok değişik tanımlaması yapılabilir. Dil açısından, anlamlı ses dizgesi; kişi açısından, kendimizi bildiğimiz, bulduğumuz, yakaladığımız alan; düşünce açısından da, düşüncenin üretildiği, kavramlarla yenilerinin yaratıldığı, edebiyatın, sanatın ve diğer bilim dallarının oluşturulduğu bir devamı için…

30
Eyl

Evetleyerek okumak

Evetleyerek, sorgulamadan okumak dediğimiz afirmasyonlu okuma, eğitim sistemimizi kuşatmış, oldukça tehlikeli bir kavramdır. Asıl istenilen, ileride eleştirel okurlar yaratabilmektir. Çünkü edebiyat okuru olmak, sadece bir amaç değil, aynı zamanda bir araçtır. Türkçe ve edebiyat öğretimi de, ham insandan bir birey yaratma sanatıdır. Kurmaca olan hikâyeyle sınırlı kaldığımızda, metnin estetik keyfini yaşatma olanağımız siliniyor. Örneğin, afirmasyonlu okumanın nedeni, böyle alıştırılmış olmamızdır. devamı için…

30
Eyl

Yaratıcı okuma uygulaması

Kütüphaneci Serap Özyurt, Behiç Ak’ın sevilen İstanbul öyküsü Vapurları Seven Çocuk üzerine FMV Işık Okulları’nın 3. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirdiği yaratıcı okuma uygulaması sürecini aktarıyor. Çalışma için öncelikle, “Gülümseten Öyküler” dizisindeki 10 kitabın bütün temalarının hangi konularda kullanılabileceğini inceledim. Behiç Ak kitapları, neredeyse altı ana temayla birleştirilip, 2, 3 ve 4. sınıflarda rahatlıkla uygulanabilirdi. Kütüphaneci olarak benim dikkatimi çeken şeylerden biri, devamı için…