Öykünüz yoksa anlam da yoktur!
Üç yılı geride bırakan Keçi’nin edebiyat inadı sürüyor. E-dergimiz, 7. sayısıyla yaza merhaba diyor. YAZ 2017 sayısında Keçi okurlarını özel bir günden süzülen özgün ve özgür bir içerik bekliyor.
30’a yakın ilden, 500’ü aşkın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen 10. Eğitimde Edebiyat Semineri’nde bir araya geldi. Dinlediler, tartıştılar, paylaştılar. Onlar, çocukların okuma yoldaşları. Bir çocuk, bir kitabı çok sevdiğinde ya da yarım bırakası geldiğinde yanında olabilenler. Yeni sayımızın başlığını taşıyan, çağdaş edebiyatımızın değerli öykücülerinden Behçet Çelik’in “Çocuğun edebiyat hakkı” içeriği tam da bu yoldaşlığın izini sürüyor. Ve hiç sorulmamış bir soruyu tartışmaya açıyor: Edebiyat bir hak mıdır?
Kesintiye uğramayan, gitgide çeşitlenen zor zamanlar! Çocuklarla zor zamanlarda neler konuştuk? Gözlerini kapadık, susturduk mu? Kitap okuyarak büyüyenler de, kitap öneren öğretmenler de zor konuların edebiyat yoluyla işlenmesine uzak değiller. Bu çetrefil konuyu yazar, çevirmen Doç. Dr. Necdet Neydim dillendiriyor.
“Harry Potter” dizisinin çevirmenlerinden Kutlukhan Kutlu, “Çocuklar ejderhalardan neden korkmaz?” sorusunun peşine düşüyor. Fantastik edebiyata dair çok özel bir içerik oluşturan Kutlu, Ursula K. Le Guin’e selam durarak, “Fantezi hakikattir,” cümlesindeki gerçeği arıyor.
Gelenekselleşen yaratıcı okuma örneklerinin yanı sıra, bu kez edebiyat dünyasının yakından tanıdığı bir editörün, Sevengül Sönmez’in içeriği dikkati çekiyor. Sait Faik ve Sabahattin Ali gibi birçok usta yazarın kitaplarının editörü Sönmez, edebiyat derslerinin, okulların mevcut olanaklarından yararlanılarak nasıl işlenebileceğini anlatıyor.
Keçi’nin konuk yazarları arasında, çağdaş edebiyatımızın Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi iki öykücüsü var. Hem kitapları, hem de ON8 Blog’daki Cin Atı köşesi ilgiyle takip edilen Neslihan Önderoğlu ile dijitalde öykü biriktirmekten kuşaklara bölünen genç dünyaya kadar kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik. Yazarlığının yanı sıra edebiyat öğretmenliğini sürdüren Murat Özyaşar da öğrencileriyle birlikte çıktığı bir edebiyat yolculuğunu öyküleştiriyor.
Anlam dediğimiz şey, anlık değildir. Bağlantıda, yolda, bazen düşülen boşlukta keşfedilir. Süreç yoksa, bir öykünüz ve o öykünüzü anlatacak sözcükleriniz yoksa anlam da yoktur belki de. Bilge Arslan bir lise öğrencisi. Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2012 yılında ödül aldığı günü, var oluşuna anlam katışını, yeni bir hayata başlamanın öyküsünü anlatıyor.
Keçi 7, genç bir öykücüden edebiyatımızın saygın isimlerine kadar dopdolu bir içerik sunuyor. Her insanın, her canlının yaşama ve öyküsünü anlatabilme hakkının peşinden yürüyerek, inadına edebiyata inanarak, inadına yaşam diyerek…