SAYILAR

27
Kas

Bizler, geleceğe emek verenler…

Ne ki artık sadece keçilerin yolu değil patikalar. Kitapların ortaya çıkmasına emek verenler, kitapları okurla buluşturanlar ve okurlar… küresel felaketler, güncel politikalar, ekonomik darboğaz, insan türünün tükenmek bilmeyen savaşları hepimize farklı patikalar sunuyor ve biz de onlarda ilerlemeye çalışıyoruz. Tıpkı keçiler gibi… “Bu keşmekeşte, kulaklarımızın sağırlığından, gözlerimizin körlüğünden medet umarak yaşayamayız. Zamanın gücüne sırtımızı dayayıp olup bitenleri unutamayız. Bizler; yaratıcılığa, devamı için…

27
Kas

Yüz Yıllık Cumhuriyet Sevincimiz

Çağdaş şiirimizin en önemli isimlerinden, şair, yazar Haydar Ergülen, her döneme etki eden aydın sanatçı bakışıyla, Cumhuriyet’in 100 yılına 100 sevinçli cümle armağan ediyor. Cumhuriyet sizi böyle kadınlı erkekli bir arada gördüğü için çok sevinçli! Birinci yüzyılında cumhuriyetin varlığı bizi çok sevindirdi, üzdüğü de oldu, ama üzdüğünden çok sevindirdi. Şimdi ikinci yüzyılında sıra bizde, ne sırası mı, cumhuriyeti sevindirme sırası devamı için…

27
Kas

Edebiyat eğitimi bize ne katar?

“Okul, bilginin değil, konumların iktidarının öne çıktığı bir mekân değildir, olmamalıdır. Okul, problemlerin çözülmesi konusunda klişelere mahkûm bireylerle dolu bir mekân değildir, olmamalıdır. Okul, monologların kutsandığı, diyalogların ayıplandığı bir mekân değildir, olmamalıdır.”  Öğrenim hayatım Ankara’da geçti. Devlet okullarından ve devlet lisesinden mezunum. Hani şu “düz” denilen okullardan. Düz ilkokul, düz ortaokul, düz lise. Hani öğretmenlerinden velilerine, öğrencilerinden servis görevlilerine herkesin devamı için…

27
Kas

Kitapları, çocuğun boyuna, huyuna, karakterine göre seçmeli.

“Biz öğretmenler okuduğumuzu öneriyorsak, önce o kitaba güveneceğiz. Kitapla ilgili karşımıza çıkacak soruları, sorunları önceden tespit ederek, onu savunabileceğiz. En olumsuz koşulda bile önerdiğimiz kitabı, yayınevini, editörünü, belki çizerini savunabilir, veliden gelecek herhangi bir tepkiyi göğüsleyebiliriz.” Mine Soysal: Burdur Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ortaokulu Türkçe öğretmeni, sevgili eğitimci arkadaşım Osman Yetkin Özkan ile birlikteyiz. Okullar kitap listeleri kullanıyor ve devamı için…

27
Kas

Dijital medya, çocuklar, haklar ve fırsatlar…

“Çocukların sivil hakları ve özgürlüklerinin korunmasıyla çocukların dijital ortamlarda görebilecekleri potansiyel zarardan korunmaları arasında bir denge gözetilmeli. Yasaklama yönlendir, yönlendirirken bilgilendir, çocukla konuş. Çocuklarla riskler hakkında konuşmak, deneyimleri hakkında konuşmak ve onları yönlendirmeye çalışmak, her zaman en etkili koruma yöntemi.” Neden dijital dünyayı konuşuyoruz? Çünkü çocukların hayatında artık kaçınılmaz olarak var olan bir dünyadan bahsediyoruz. Peki, öğretmenler, ebeveynler, okullar olarak devamı için…

27
Kas

Çocuklukta edebiyatın kazanımları

“Bir kitap, korkulara sahip olan ya da bedenimden, hayatımdan, ailemden, ülkemden ve içinde bulunduğum durumdan rahatsız olan tek kişinin ben olmadığımı bana söyleyebilir. Bu, yalnızlıkla mücadele etmenin en iyi yoludur.” Size kitaplarla, özellikle de çocuk ve gençlik kitaplarıyla ilgili deneyimimden söz etmek istiyorum. Günümüzde otosansür denilen bir risk var. Otosansürle neyi kastediyoruz? Yalnızca editörlerin değil, yazarların da ebeveynleri, öğretmenleri, eğitimcileri devamı için…

27
Kas

En güçlü sevinçleri dillendiren öyküler…

“Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nda 2023 temamız, ‘sevinç’ti. Hepimizi kedere boğan büyük depremler en çok da çocukları, gençleri derinden yaraladı. Yarışmamıza katılan gençler de, sevinç taşan öyküler yazamadılar ama sevincin felsefesine kafa yormuşlar.”  Öyküleriyle ve romanlarıyla edebiyatımızda iz bırakan sevgili Zeynep Cemali’yi, adını taşıyan bu öykü yarışmasının 13. yılında yeniden ve yeniden sevgiyle selamlıyoruz. Hep söylediğimiz gibi, gençlerimizin Türkçe’yi en güzel devamı için…

27
Kas

Çocuklar ve gençlerle “İklimce” İletişim…

“Çocuklarla ve gençlerle iklim konusunu konuşurken, didaktik bir ifadeyle, ‘Çevreciyiz çocuklar, doğaya saygılıyız,’ demek yerine, ‘Bu bizim hikâyemiz çocuklar, ortak hikâyemizi değiştirmemiz gerekiyor,’ demeliyiz. Bu iş, bir proje meselesi değil. Bu bizim kendi hayat hikâyemizin meselesi. İklimdaşlığımızın meselesi.” Hikâyeler bizim için çok önemli, çünkü insan türü olarak kültürümüzü hikâyelerle kuruyoruz. Her şeyi hikâyelerle öğreniyoruz; geçmişimizi, ailemizi, yapacaklarımızı… Zihnimiz hikâyelerle çalışıyor. devamı için…

24
Ara

Keçi’nin “iklim” dosyası, uzun bir yolculuğun ilk adımı!

Son 10 yılda yayıncılığımıza, kültür sanat ortamına, eğitimde edebiyata etki eden zorlu koşulları, ortak meseleleri ve yeni çözüm yollarını işleyen Keçi’nin 18. sayısı yayında! Yayıncılığımızın tüm paydaşlarını buluşturan, kitaplara ve edebiyata emek verenleri her yıl bir araya getiren ülkemizin tek yıllık yayıncılık konferansı 12. Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nden süzülen tüm içerik yine Keçi’nin sayfalarında hayat buluyor. KIŞ 2022 sayımızın benzersiz devamı için…

24
Ara

Dil olmasa dünyayı bu kadar değiştiremeyecektik!

Usta yazar Latife Tekin, “iklim krizi ve yayıncılığımız” temalı yayıncılık konferansının kapanış konuşmasında edebiyat ve yayıncılık dünyasına seslendi. Bir yazar olarak iklim krizi üzerine düşünürken en çok dili ve dilin sınırlarını zorlamak önemli geliyor bana.  Yazarların ana malzemesi dil. Peki, dil olmasaydı iklim krizi olur muydu? Her şey “dil içi”, bu yüzden dil hakkında daha çok düşünmeliyiz. Edebiyat, dilin dışına devamı için…