KEÇİ 14 – KIŞ 2020

28
Ara

Keçi, yenilenmiş web yüzüyle yeni patikalarda…

2014’ten bu yana kültür sanat ortamına etki eden zorlu koşullara rağmen, ortak konuları, ortak meseleleri ve yeni çözüm yollarını işlemeye devam eden Keçi, zor bir pandemi yılının sonunda ve belirsizliklerle dolu bir yıla girerken yeni ve özgün içeriğiyle yeniden okurlarıyla buluşuyor. Sürekli değişen, dönüşen, ihtiyaç kodları yenilenen, tasarımdan içeriğe kadar pek çok şeyi anlık olarak düşünmek zorunda olduğumuz bu dijital devamı için…

28
Ara

Sevgiyi Harmanlayan Bir Şeydir Sanat.

Usta tiyatrocu, sinema ve seslendirme sanatçısı Altan Erkekli, sanat yolculuğundan süzdüklerini, tiyatronun ve edebiyatın yaşam yolculuğunda bıraktığı izleri anlatıyor. Kalpler bir, uzakta olsak da beraberiz. Uzakta oluşumuzun nedeni, Dünya’da toplam ağırlığı 20 miligram bile olmayan bir virüs. İnsan, çevreyi katlederek, çevreye saygısızca davranarak kendi canavarını yarattı. Bu yaşlı gezegende, doğayla iç içe ve birlikte yaşamak zorunda olduğumuzu unutarak, başkalarını da devamı için…

28
Ara

Edebiyat: Sığınağımız ve direniş mevziimiz…

Edebiyatımızın en önemli romancılarından Oya Baydar, yarım asrı aşkın yazarlık serüveninden, akademide ve edebiyattaki uzun soluklu mücadele deneyiminden süzdükleriyle, Türkiye’de ve dünyadaki edebiyat ortamının bugününü ve yarınını yorumluyor. Bu zor günlerde dalgalara karşı yüzme azmini, umudunu, cesaretini yitirmemiş olan; hâlâ yazıda, kitapta ve edebiyatta direnenleri; yazarları, çevirmenleri, okurları, yayıncıları, kitapçıları selamlayarak başlamak istiyorum. Bizler, “Söz uçar, yazı kalır,” sözüne inanmış; devamı için…

28
Ara

Türkiye ve Dünya Üzerinden Alçaktan Uçuş

Çevre, ekonomi, psikoloji, siyaset, nefret, pandemi… İnsan yaşamına doğrudan etki eden belirleyiciler, krizler, kaotik süreçler… Ülkemizin en önemli düşünürlerinden, edebiyatımıza benzersiz bir deneme külliyatı armağan eden psikolog, yazar Gündüz Vassaf, kitaplara emek verenler için geleceğe ışık tutuyor. Amerika’ya odaklıyız. Dünya üzerine düşünmeye başlar başlamaz, Türkiye’de ve çoğunlukla Avrupa’da akla ilk gelen Amerika Birleşik Devletleri. Bu beni irkiltiyor. Çünkü, Trump’ın kaybetmesiyle devamı için…

28
Ara

Yayınevlerinde “Yeni Hayat” Ajandası Paneli

Pandemi, hayatımızda ve yayıncılık ajandamızda pek çok şeyi değiştirdi. Yeni yollar denemeyi, başka türlü düşünmeyi, farklı yaklaşımları göz önünde bulundurmayı gerektirdi. Yayınevlerinde farklı koleksiyonlara emek veren dört deneyimli yayıncı; Bahar Siber (İletişim Yayınları), Nazlı Berivan Ak (April Yayınları), Sanem Sirer (Siren Yayınları) ve Semih Gümüş (Notos) edebiyat yayıncılığının “yeni hayat” ajandasını tartışıyorlar. Nazlı Berivan Ak: Pandemi, hayatımızda ve yayıncılık ajandamızda devamı için…

28
Ara

Şiddet Labirentinde Yazmak

Şiddet! Evde, sokakta, medyada, işyerinde, her an her yerde… Günlük yaşamı ele geçiren, her canlıya yönelebilen fiziksel ve duygusal şiddet, yazma uğraşını, sözcüklerle üretenleri nasıl etkiliyor? Yazar, gazeteci Pınar Öğünç, şiddetin, nefretin, öfkenin, günümüzde yazıya ve yazara yansımalarını yorumluyor. Hevesle üstlendiğim “şiddet labirentinde yazmak” başlığı, üzerine düşündükçe biraz ürküttü açıkçası. Öncelikle şiddet kavramı hacminin genişliğiyle üzerime geldi. Diğer yandan basmakalıp devamı için…

28
Ara

Pandemi Sonrası Yayıncılığın Geleceği

Yarım asırlık yayıncılık serüveninde birçok büyük yayınevinde üst düzey yöneticilik yapan, geçmişte İngiliz Yayıncılar Birliği’nin ve Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) başkanlığını da yürüten Richard Charkin, engin birikiminden süzdükleriyle pandemi sonrası dünyada yayıncılığın geleceğine ilişkin öngörülerini Türkiye’deki meslektaşlarıyla paylaşıyor. COVID, başımıza gelip kesin saydığımız her şeyi yerle bir etmeden, tüm öngörülerimizle dalga geçmeden ve milyonlarca, hatta milyarlarca insanı ekonomik ve duygusal devamı için…

28
Ara

En büyük özgürlük, eğitimde fırsat eşitliği diyor genç öykücüler…

Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı ve Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni, editör Müren Beykan, yarışmanın onuncu yılında 2020 sonuçlarını değerlendiriyor. Yurdun her köşesinden 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin “çocuklukta özgürlük” temasında yazdığı yüzlerce öykünün yansımalarını ve düşündürdüklerini paylaşıyor. Türkçe’yi en güzel yazmak, düşüncelerini onunla en güzel ifade etmek kadar, geleceğin öykücülerini de keşfetme heyecanı aşılayan Zeynep Cemali Öykü Yarışması, devamı için…

28
Ara

Kitap Dünyasında Bir Ömür

Uzun yıllar kültür sanat dergiciliğimize ilham veren Cumhuriyet Kitap Eki’nin kurucu yayın yönetmeni olarak çalışan, hayatını kitaplara adamış bir yayıncı, gazeteci, eleştirmen, okur olan Turhan Günay, engin birikimiyle edebiyat yayıncılığımızın dünden bugüne renkli bir portresini çiziyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda matbaanın 1719’da İbrahim Müteferrika tarafından kurulduğunu biliyoruz. 1929’da Latin alfabesinin kabulüne kadar geçen 210 yılda yaklaşık 30 bin kitap ve broşür üretilmiştir. devamı için…

28
Ara

Kitap Perakendemizin Yeni Dönemine Notlar Paneli

Dört deneyimli yayıncı; Banu Ünal (Günışığı Kitaplığı), Osman Okçu (Timaş Yayınları), Servet Düz (Bora Yayıncılık Dağıtım, Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi) ve Ünal Koçak (İthaki Yayınları, Penguen Kitabevleri), yayıncılık ve perakende alanlarındaki birikimleriyle kitap perakendemizin geleceğini tartışıyor.  Banu Ünal: Pandemi sürecinin sektöre dolaylı bir katkısı oldu. Yıllardır konuştuğumuz meselelere bir an önce uygulanabilir çözümler bulmamız; yayıncısıyla, yazarıyla, dağıtımcısıyla, kitabeviyle, devamı için…