KEÇİ 16 – KIŞ 2021

27
Ara

Yayıncılığın Don Kişotlar’ının sesi Keçi’de yankılanıyor…

Haziran 2014’ten bu yana kültür sanat ortamına etki eden zorlu koşulları, ortak meseleleri ve yeni çözüm yollarını işlemeye devam eden Keçi, ekonomik buhranın rüzgârını arkasına alan yeni yıl öncesinde, arşiv niteliğindeki özgün içeriğiyle yeniden okurlarıyla buluşuyor. Sansür, şiddet ve pandemi koşulları gibi zor konuların içinden geçen Keçi, 13 Kasım 2021’de gerçekleşen yıllık yayıncılık konferansından süzülen tüm içeriği KIŞ 2021 dosyasında devamı için…

27
Ara

Biz yayıncılar, binlerce yıllık kadim bir geleneğin mirasçılarıyız.

Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni, yazar Mine Soysal, yıllık yayıncılık konferansı 11. Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün açılış konuşmasında kültür sanat dünyamızın ve yayıncılık sektörünün nabzını tutan içeriğiyle meslektaşlarına sesleniyor. Yıllık yayıncılık konferansı 11. Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nün kapanış konuşmasını Orhan Pamuk’un yapmasını hayal etmiştik, kendisi de davetimizi kabul etmişti. Peki sonra ne oldu? Yayımlama özgürlüğü olmazsa… Nobel Edebiyat Ödülü sahibi devamı için…

27
Ara

Dünya Yayıncılığının 2022 Vizyonu

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı, ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nin deneyimli yayıncısı Bodour Al Qasimi, dünyada kitap endüstrisinin geleceğine ilişkin öngörülerini Türkiye’deki meslektaşlarıyla paylaşıyor. Bu yıl Temmuz ayında İstanbul’a yaptığım son gezide aranızdan tanışma fırsatı bulduklarımla tekrar buluşmaktan, Türkiye yayıncılık sektörünün diğer önemli oyuncularıyla da bu vesileyle iletişim kurabilmekten çok mutluyum. Türkiye Yayıncılar Birliği üyeleriyle buluştuğumda, kendilerinin sektörünüz ve kültürünüz konusunda devamı için…

27
Ara

Ticaret Savaşlarının Gölgesinde Kitap Dünyasının Geleceği

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı ve Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk, yayıncılık sektörümüzde pandemi öncesi ve sırasında yaşanan büyük dönüşümün geleceğe etkilerini yorumluyor. Günışığı Kitaplığı Genel Müdür Yardımcısı Banu Ünal’ın sorularını, kitap pazarımızı güçlendirecek çağdaş önerilerle yanıtlıyor. Banu Ünal: Kitap dünyasının geleceğine ilişkin sağlıklı öngörülerde bulunabilmenin yolu geçmişi sağlıklı analiz etmekten geçiyor elbette. Biz de kitap piyasasının devamı için…

27
Ara

Yayıncılığın Kültürel Çeşitlilikle İmtihanı

Metis Yayınları Kurucu Yayın Yönetmeni Semih Sökmen, yayıncılığın en temel evrensel ilkelerinden olan kültürel çeşitliliğin korunması noktasında ülkemizdeki gidişatı, 40 yıllık bağımsız yayıncılık emeği ve deneyimiyle yorumluyor. Kasım’ın ilk günleri Fransa’dan gelen çok yeni bir haberle başlayalım. Fransa’da hükümet, online satış sitelerinin bedelsiz kitap teslimi yaparak haksız rekabete yol açmalarına karşı bir minimum ücret zorunluluğu getirecek. Fransız hükümeti bu kararı, devamı için…

27
Ara

Yayıncılık İlkelerimizle Yarını Kucaklamak…

PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı, gazeteci, yazar, eleştirmen, aktivist Zeynep Oral, sansür ve otosansür kıskacında gitgide sıkışan yayıncılığımızı, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hazırladığı “Yayıncılık İlkelerimiz” metni ekseninde yorumluyor. Zor günlerden geçiyoruz. Keşke boğuşmak zorunda kaldığımız tek virüs koronavirüs olsaydı. Yoksulluk virüsü, işsizlik virüsü, hukuksuzluk virüsü, ayrımcılık ve ötekileştirme virüsü, kadın cinayetleri virüsü, savaş ve şiddet virüsü… Yasaklar, baskı, sansür virüsü de devamı için…

27
Ara

İklim Krizinde Geleceğin Yayınevleri

İklim direnci uzmanı Naz Beykan, yayıncılığın hem iklim değişikliğine etkilerine hem de iklim kriziyle birlikte gelecekte yayınevlerini nelerin beklediğine ilişkin bir portre çiziyor. Kitap dünyasının iklim krizi için yapması gerekenlere ilişkin ipuçları paylaşıyor. Bugün beş altı yaşlarında olan, kendi başına ilk sözcüklerini okumaya başlayan bir çocuk, yetişkin edebiyatıyla tanışacağı yaşa geldiğinde kendisini apokaliptik bir bilimkurgu senaryosunun yaşandığı ve 1,5 dereceden devamı için…

27
Ara

Yayıncılığın Genç Sesleri

Yayıncılığımızın üç genç ismi; editör, yayıncı Mehmet Erkurt, çevirmen Merve Sevtap Ilgın ve illüstratör Volkan Akmeşe, yayınevinin kitap yapma süreçlerinde bağımsız yaratıcı emek sahipleriyle işbirliği olanaklarına ve bu olanakların karşılıklı nasıl geliştirilebileceğine ilişkin söyleşiyorlar.   Mehmet Erkurt: Yayınevinde kurduğumuz kitap hayalini gerçekleştirmek mümkün mü? Gerçekten de her kitap, birlikte kurulabilen bir hayalin ürünü. Bazen yazarda, bazen de yayıncıda başlayan bu devamı için…

27
Ara

Doğaya saygının, uyum içinde yaşamanın aciliyetini hatırlatıyor gençler…

Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı ve Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni, editör Müren Beykan, yarışmanın 11. yılını değerlendiriyor. Yurdun her köşesinden 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin “doğa sevgisi” temasında yazdığı yüzlerce öykünün yansımalarını ve düşündürdüklerini paylaşıyor. Genç öykücülerle kucaklaştığımız yarışmamız 11. kez sonlandı. Her yıl, düşüncelerini Türkçe bir öykü halinde en güzel ifade etmeleri için öğrencilere çağrı yapıyoruz. Geçtiğimiz devamı için…

27
Ara

2022 Ekonomik Görünümü ve Dikkat Noktalarımız

Ülkemizin en önemli finans danışmanlarından Erdal Kesrelioğlu, yayıncılık dünyasını 2022’de bekleyen ekonomik iklimi değerlendiriyor, firmaların bütçelerini oluştururken dikkat etmesi gerekenlere ilişkin tavsiyelerini paylaşıyor. 2022’de ekonomi nereye gidecek sorusuna yanıt vermeden önce 2008 krizini hatırlayalım. 2008 krizinden sonra tüm dünyada yeni çözüm olarak para basıldı. FED (ABD Merkez Bankası) ve ECB (Avrupa Merkez Bankası) tarafından o kadar çok para basıldı ki devamı için…