7. sınıf öğrencisiyken katıldığı Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2012 yılında dereceye giren, bugün Galatasaray Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan Bilge Arslan, öncesi ve sonrasıyla yarışma yolculuğunu ve öğretmenlerinin rolünü anlatıyor. Bundan tam beş yıl önce 2012’de, Bursa’da duvarları afişlerle bezeme konusunda oldukça duyarlı olan okulumuzda duyuruları yapılan öykü yarışmalarından birine, Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na katılmaya karar verdim. Bunun, hayatımı baştan devamı için…
4. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Kaan Elbingil’in Berk Mucit Oldu kitabındaki mucitlik, hayal etmek, icatlar ve yaratıcılık gibi temalar işleniyor. Çalışmamızı gerçekleştirdiğimiz 4. sınıflardaki iki şubede toplam 45 öğrenci vardı. Mersin’in Akdeniz ilçesinde, küçük bir okuldayız ve öğrencilerimizin çoğu, ilçeye göçle gelen ailelerin çocukları. Çalışmada, kendi okulumdan öğretmen arkadaşım Nilgün Doğan ve İstanbul, Kadıköy 60. Yıl Anadolu İlkokulu’ndan Murat devamı için…
6. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Füsun Çetinel’in Sırlar Yolu romanında işlenen tarihsel mirası koruma duyarlılığı, kültürlerarası etkileşim ve empati gibi temalar ele alınıyor. Altı haftası okumaya ayrılmak üzere, sekiz hafta süren çalışmamızda, 6. sınıflardaki 75 öğrencimiz bizimleydi. Bu çalışma için Sırlar Yolu adlı romanı seçme nedenlerimizden ilki, kitabın disiplinlerarası çalışmaya uygun olmasıydı. Uygulama için, Türkçe zümresinin liderliğinde, Sosyal Bilgiler, devamı için…
4. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Necdet Neydim’in İki Gözüm Üzümüm adlı şiir kitabından yola çıkılarak, şiir farkındalığı yaratmak, şiir okuma ve yazma zevki kazandırmak hedefleniyor. 4. sınıflardaki 24 öğrencimle, yaklaşık 10 haftaya yayılan bir süreçte Necdet Neydim’in İki Gözüm Üzümüm adlı şiir kitabını inceledik. Bu kadar geniş edebiyat koleksiyonunda neden bir şiir kitabını tercih ettik? Öğrenciliğimizde şiir denince aklımıza, devamı için…
6. sınıflarla gerçekleştirilen yaratıcı okuma uygulamasında, Sevim Ak’ın Gökkuşağı Yazı romanındaki kardeşlik, sorumluluk bilinci, otizm, empati ve sevgi gibi temalar işleniyor. Yaklaşık 10 hafta süren çalışmamıza, 6. sınıflardaki 91 öğrenci katıldı. Gerek okuma, gerekse uygulama sürecinde tüm öğrencileri çalışmaya birebir katmaya çalıştık. Sevim Ak’ın Gökkuşağı Yazı adlı romanını seçme nedenlerimiz; aile bağının insanlar üzerindeki iyileştirici etkisini göstermek, farklılıklara ilişkin farkındalık devamı için…
Halk kütüphanecilerinin farklı konularda meslekiçi eğitimlerini amaçlayan Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerleri, üniversite, resmi ve sivil toplum kuruluşları ve yayınevlerinin işbirliğiyle 11 yıldır sürüyor. 2006’da Manisa’da başlayan bölge seminerleri, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ile Türk Kütüphaneciler Derneği’nin (TKD) çabaları sayesinde, 2006’dan bu yana Türkiye’nin pek çok kentinde kesintisiz gerçekleşiyor. Yurt genelinde yılda ortalama iki kez düzenlenen Halk Kütüphaneleri devamı için…
Kütüphanelerle işbirliği içinde projeler yürüten yayıncı Banu Ünal, 27 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında kutlanan 53. Kütüphane Haftası’nın temasını oluşturan “Üçüncü Mekân” kavramının neye işaret ettiğini, neleri kapsadığını inceliyor. Eğer yeterince şanslıysanız, şu hayatta en azından iki mekânınız olmalı. Birincisi eviniz, ikincisi işiniz ya da okulunuz. Ama yaşamınızda üçüncü bir mekâna, bu mekânda da yaşamınıza daha fazla yer açmayı devamı için…
Edebiyatımızın Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi, üretken isimlerinden Neslihan Önderoğlu, iki haftada bir ON8 Blog’daki Cin Atı adlı köşesinde öyküler biriktiriyor. Bir yaşını dolduran bu özel köşenin izini sürdük ve Önderoğlu ile gençlikten dijitale, öykülerden hayata kadar uzun bir koridorda yürüdük. Söyleşi: Halil Türkden Hayatı, biri kız biri erkek olmak üzere iki gençle yaşayan, genç ve yetişkin okura hitap eden, devamı için…
Sait Faik, Sabahattin Ali ve Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi birçok usta yazarın kitaplarının editörü Sevengül Sönmez, öğretmenlik yıllarının deneyimiyle Türkçe ve edebiyat derslerinin, okulların mevcut olanaklarından yararlanılarak nasıl işlenebileceğini anlatıyor. Öğretmenlik yaptığım yıllarda ve sonrasında hep şunu düşündüm: Bir insanın karşısına çıkabilecek en büyük şans, iyi bir öğretmenle karşılaşmasıdır. Hayattaki en büyük şansımız, bizi olduğumuz yerden başka bir yere taşıyabilecek devamı için…
Edebiyat verimini, Haldun Taner Öykü Ödülü ve Yunus Nadi Öykü Ödülü gibi saygın ödüllerle taçlandıran, edebiyatımızın öğretmen yazarlarından Murat Özyaşar, öğrencileriyle birlikte çıktığı özel bir edebiyat yolculuğunu anlatıyor. Hatırlamak için unutmak gerek. Evet ama, ben ortaokul Türkçe öğretmenimin adını hatırlamıyorum, çünkü unuttum. Ki bunda bir kusur yok. Çünkü kimin kime nasıl bir hatırayla kalacağı bilinmez. Ve bazılarının payına unutulmak düşer, devamı için…